Om du har synpunkter eller någon fråga ta gärna kontakt medKinnekulle Nöt

Länkar

Väder Götene


Väder Lidköping


Väder Skara

Övriga händelser

2018 årsmöte klicka här

 

2017 årsmöte var som brukligt på Örnsro med ca 40 deltagare. Eftersom ordf. blev sen p.g.a. sjuk ko  så visade Claes bilder ch berättade inspirerat om gårdar som han besökt i Kaliforien på en gruppresa dit. Lite annorlunda djurhållning och storlek mot i Sverige. Han hade bland annat ett foto från ett mjölkrum som hade samma mjölkmängd som Falköpings mejeri tog emot på alla sina gårdar! Efter sedvanlig tårta blev det årsmötesförhandlingar där Torbjörn Larm som brukligt höll i klubban. Tore Svensson hade efter flera år i styrelsen avsagt sig omval. Därför valdes Martin Karlsson in som ny ledamot. Tack till alla inblandade. Särskilt till Tore för tiden i styrelsen, det har varit både roligt och stödjande att du varit med.

Årets grillkväll hade vi hos Läckö Kött, Där Mikael och Martin berättade om stallet och sin direktförsälning av köttlådor. De har nu även försäljning till vissa butiker och resturanger, vilket visar att deras djur har hög kvalite. Sommaren enda ordenliga regnväder kom denna kväll så tur var att vi kunde sitta inomhus. Cato, Magnus och Kenneth var med från Dalsjöfors kött, och stod för grillning och berättade om verksamheten där.

Så var  årsmöte 2016 lagt till handlingarna Torbjörn ledde årsmöte och det blev omval till samtliga platser. Owe redovisade buden från slakterierna. Vi kommer att fr.o.m. 1:a april att byta mottagare av djuen till Dalsjöfors kött. Information till medlemmar som ej var på mötet kommer att skickas ut. Det bestämdes även att sommarens  grillkväll ska vara ute hos Martin som byggt om till ny köttdjursladugård på Kålland.

Efter alla 56 närvarande fått kaffe och smörgåstårta,  så berättade Linnea Johnson om sitt arbete på en stor robotmjölkgård på Nya Zeeland. Det visar att vi har olika problem på samma marknad.  Linnea visade också hur stor bredd det var, i form av avelsarbete och djurbehandling mellan gårdar på Nya Zeeland. Det var verkligen ett intressant föredrag, med många fina bilder därifrån. Tack alla för ett trevligt årsmöte!    

2015 års  grillkväll var hos Marianne  och Anders Jansson Noltorp Skara. Onsdagen 29 juli lyckades vi undvika regnet, för att grilla och bese deras nya ladugård. Det var väldigt intressant att se att det även går att bygga ny robotladugård för 70 kor i dessa tider. Värdarna berättade om att de sett på många ladugårdar innan , för att sedan bygga  den "perfekta" ladugården. Efter rundvandringen tog vi kaffe, och många av de 53 personerna satt länge kvar på kvällen, och hade det trevligt.

 Årets grillkväll var 22/7 i Resville kvarn med över 50 personer som deltog. Före det var vi och såg när Sabina och Cissi på Brobacken visa westernridning, med att hantera kvigor. Vi fick se hur lugnt djuren hanterades och samtidigt berättade de hur både människa, häst, och kvigor tänker när avskiljning sker. Mycket att tänka på! De visade även hur lätt hästen hanterades jämfört med "vanlig" ridning.  På kvällen så berättade Anders Johansson om kvarnens historia, och Matz berättade om hur han och Cissi, satsat  på både stall och Brobacken. Tack alla för en lyckad kväll!  

2014 årsmöte hölls som vanligt på Örnsro. Närmare bestämt de 3 mars. Årmötesförhandlingarna hölls i snabb takt , och det blev omval på samtliga poster. Vi redogjorde även för  de bud slakterierna lämnat i år. Det kom många på årsmötet 48st vilket var väldigt roligt, det är ju väldigt bra på en förening med 65 medlemmar. Men vi hade räknat lite dåligt med fikat, men vi delade upp det så alla blev nog nöjda. Efter kaffet hade vi en kär gammal vän på besök. Tauno Turtinen som visade film från en gruppresa  i USA. Där besökte de flera bl.a. flera djurgårdar amish-folket och Memphis. På filmen såg man även flera kända ansikten från Skaraborg. Tauno gick i pension från Skara  Semin för 12 år sen, så det var roligt för många på mötet att återse, och prata med honom. Tack! Tauno, Torbjörn och Mona för allt bistånd under årsmötet. 

 

 Sommarens grillkväll hölls i år hos "Skeby guld!" Dvs Skeby energis fabrik där de pressar och förädlar raps till guldgul olja. Roger Augustson och Erik Svensson , guidade oss genom lokalerna och visade på vad nu 7 bönder tillsammans kan åstakomma. Från att varit en vattenförening till att  genom diverse krokiga vägar ha flera vindkraftverk och nu 2012 byggt en stor anläggning för pressning av rapsolja och linolja. Skeby guld är deras varumärke på flaska som de producerar själva och som syns i alltfler butiker. Dessutom mycket av produktionen går till grossister. Efter genomvandringen och middagen gick Magnus C igenom läget på slaktmarknaden. Tack alla för en lyckad kväll.

 

Torsdagen den 15/3 träffades vi på kurs i Life Clubs lokaler i Götene. Detta för att under Petra Wirtbergs ledning, få in lite Sunt Bondförnuft. Vi var ett tiotal medlemmar som fick se exempel, där man inte hade "turen" med sig. Vi fick dessutom tänka til och gå igenom fällor som kan finnas hemma på gårdarna. Vi har ett ansvar att ta bort skaderisker, inte bara mot oss själva och anställda. Utan också för konsekvenserna för familjer och anhöriga. Tack Petra för en givande dag, där vi även hade många glada och positiva diskussioner.

 

Enligt tradition hölls årsmöte 21/2 på Örnsro i Skara. Vi var ett trettiotal personer, som deltog i årsmötet. Efter sedvanlig dagordning, redogjordes det även för det nya avtalet.

Efter kaffet berättade Sven-Erik johansson om sina resor  till Nord-Korea under 10 år. Det är både sorgligt och fascinerande hur folket lever i världens mest slutna land. Han visade många bilder från ett vackert land med trevliga människor, men med en hård diktatur. Han fick utöva både praktisk och pedagogisk finess, för att hjälpa dem lösa problem. I ett land där man inte ens kan köpa en skruv, utan att man måste tillverka den själv.

 

Grillkväll hölls i år 5/7 hos Jörgen Karlsson med familj. Norra Härene Ekedal. Där såg vi på deras nya ladugård med 3 VMS robotar. En ljus o trevlig ladugård som nu var i full drift. Under tiden Mats och Magnus stod vid grillen och senare på kvällen bjöds alla på en god entrecote. Magnus Colliander berättade om framtiden för slakten, och Mats tackade Jörgen med lite "hemproducerade" produkter. Kvällen avslutades med kaffe o kaka. Det var en riktigt skön kväll och trots skördeväder kom det ca 50 personer. Tack alla för en trevlig kväll.

 

Årsmöte hölls 21/2 på Örnsro i Skara det var bra uppslutning med 36 personer närvarande.

Först höll Erika Ekesbo Andrèn ett intressant föredrag om"hur man coachar sig själv och andra, för att komma dit man vill" Det handlar väldigt mycket om sitt egna beteende och hur man lyssnar och frågar. Det gav hon många humoristiska och tänkvärda exempel på. Vi fick även göra övningar mot varandra som gav en hel del att fundera på.

Kvällen fortsatte med många glada diskussioner under kaffet som naturligtvis var med semla på fettisdagen!

Därefter följde årmötesförhandlingar, som Torbjörn Larm. Den enda ändringen är att Roger Augustsson avgår ur styrelsen. Omval på alla andra poster. Owe Nättorp redogjorde för nya slaktavtalet med Skövde Slakteri. Frågor o åsikter diskuterades. 

Tack till Tobjörn Larm som mötesordförande Charlotte Anderssons hjälp med lokaler o sekreterare för mötet. Tack även Roger som varit idégivare o inspiration i styrelsen.

 

-----------------

Onsdagen den 6/7 kl 19.00 var grillkväll hos Mats o Ritha Carlqvist i Händene. Vi hade en fantastisk fin kväll då ca 30 personer mötte upp. Vi åt en god grillad fläskytterfile, med Magnus Colliander från Skövde Slakteri som van grillmästare. Sedan gick vi runt på gården och såg på uppfödningen av ungtjurar på den välskötta gården. Därefter intogs kaffe i det trevliga magasinet, där stämmningen var på topp. Ett stort tack till värdparet Mats o Ritha, Magnus för maten och grillning, samt Roger Augustsson för presenterna. Lite bilder från kvällen  finns i länken nedan.  

 http://jalbum.net/en/browse/user/album/1006544/

 

Veterinär

Veterinär Anneli Axelsson i Saleby veterinära tjänster i privat regi, och till rimliga priser, till era nötkreatur. Hon finns även i viss mån tillgänglig på kvällar och helger. Välkomna att kontakta Anneli på tfn: 0702-289138 

Årsmöte

 Vi träffades på Örnsro med årsmöte och fika. Därefter en trevlig samvaro med Uno Bohman som höll förhör på 1858 och lockade till många skratt,  med berättelser om kända och och mindre kända personer i bygden. Ett särskilt tack till Lennart Pettersson, mötesordf. Mikael Larsson sekreterare Katarina Eriksson sammank.valb. De avgående ur styrelsen Anders Johnson och Charlotte Andersson, som även ordnade med lokal mm. Dessutom hälsar vi Anders Karén och Tore Svensson välkomna i styrelsen.

 


Uno Bohman berättar om

”Historia och historier från sketvägar i Skaraborg”

 

Avgående styrelseledamoten Charlotte Andersson, valber sammank. Katarina Eriksson, och mötesordförande Lennart Pettersson i samspråk.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


OBS! Föreningen tar inget ansvar för handeln mellan parterna. Utan är endast hjälp till att få kontakt med varandra.
Vidare reserveras för att uppgifter på websidan kan vara felaktiga eller inaktuella på grund av att sidan inte uppdateras i tid.